Logo AMEC
Notícies
El volum d'exportacions arriba a màxims malgrat la crisi de les matèries primeres i els problemes logístics
17 de febrer de 2022
  • “El procés de sobrestock experimentat en el darrer semestre pot incidir en un alentiment dels intercanvis comercials els primers mesos de 2022”, explica el director general d'amec, Joan Tristany.
  • Tot i tenir en consideració l'augment de preus, i les importants dificultats a què han hagut de fer front les empreses, s'aprecia un important augment de les exportacions que segueix col·locant el comerç exterior en un element garant de l'estabilitat de l'economia. És per això que el director general d’amec incideix en la necessitat de “reorientar les accions per a una internacionalització pròpia del segle XXI”.

 

Barcelona, ​​17 de febrer del 2021. El Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme ha publicat avui l'informe de comerç exterior, gener-desembre 2021, que indica que les exportacions catalanes van augmentar un 21,5% respecte l’any anterior. Pel que respecta al conjunt de l’Estat, les exportacions van augmentar un 21,2% respecte a l'any anterior, situant-se en els 316.609,2 milions d'euros. Aquest és un increment superior al de la zona euro (17,1%). Amb això, les exportacions es recuperen de la caiguda experimentada el 2020, i se situen en un nou màxim històric.

 

Cal destacar que els preus d'exportació, aproximats pels índexs de valor unitari, van créixer el 7,9%. Això explica, en part, l’important increment del valor de les exportacions. Tot i així, l'augment en volum de les exportacions va ser més gran, situant-se en el 12,4%.

 

“Si bé hem de tenir en consideració l'augment de preus, les dades segueixen sent bones”, valora el director general d'amec, Joan Tristany, que incideix que, “malgrat les dificultats d'accés a les matèries primeres i del funcionament de la cadena logística a què les empreses han hagut de fer front, el sector exterior continua sent un element de gran valor i garant d'estabilitat per a l'economia”. És per això que, davant dels grans canvis que s'estan produint, “cal reorientar la internacionalització. Com que ens trobem al segle XXI, hem de comptar amb una internacionalització pròpia dels nous temps”. Així  ho ha traslladat aquest matí el director general d’amec durant la reunió que ha mantingut amb el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, juntament amb els agents que donen suport a la internacionalització.

 

Els Béns d'equip i el sector d'Alimentació, begudes i tabac, que representen cadascun gairebé el 20% de les exportacions, presenten increments del 13,8% i l’11,1%, respectivament. Tot i que tots els sectors experimenten un augment, el nivell de variació de les exportacions ve influenciada en part per l'impacte dels problemes logístics, l'escassetat de components i la volatilitat dels preus de matèries primeres durant el 2021. Així, mentre que en el sector de l'Automòbil, l'activitat del qual s'ha vist completament alterada per la manca de subministrament de microxips, és on trobem un increment de les exportacions més reduït (5,0%), a l'altre extrem se situen els productes energètics (70,0%), Matèries primeres (37,1%) i Semimanufactures no químiques (34,3%), l'important augment de les quals té a veure en bona mesura amb l'alça dels preus. A causa de les dificultats d’accés a subministraments clau, “es pot haver produït un sobrestock en algun àmbit que pot fer que l'inici de 2022 les exportacions experimentin un alentiment”, explica Tristany.

 

Per destinació de les vendes, el 2021 van incrementar el seu pes respecte al 2020 les exportacions espanyoles dirigides a la Unió Europea (61,8% del total) i Amèrica Llatina (4,6%). El comerç amb els països llatinoamericans es recupera així progressivament després de l'important impacte que la pandèmia ha tingut en els intercanvis. Destaquen importants increments a l'Índia (37,1%), Xile (35,4%), Argentina (34,9%), Itàlia (29,8%), Turquia (28,9%) i el Marroc (28,7) %), entre d'altres.

Les exportacions espanyoles dirigides als Estats Units es van recuperar del descens del 2020, amb un increment del 21,1%. Aquesta mateixa recuperació s'observa a tots els principals mercats, a excepció de la Xina, on les vendes ja es van recuperar el 2020. Si observem el comportament de les principals economies, totes augmenten les exportacions respecte a l'any anterior, sent l'increment més accentuat el dels Estats Units (23,1%). L'increment més moderat el presenta el Regne Unit (8,3%).

 

amec impulsa els nous factors clau de competitivitat en les empreses

La comunitat de les empreses industrials internacionalitzades amec impulsa els nous factors clau de competitivitat en les empreses de tot l’Estat: anticipació, adaptabilitat, col·laboració, glocalització i sostenibilitat. Són uns factors que estan esdevenint essencials en l’actual situació de crisi per l’impacte de la Covid-19 en l’activitat industrial del nostre país. Les empreses que formen part d’amec generen un volum d'exportació superior als 6.200 milions d'euros, exporten una mitjana del 55,5% de la seva facturació i inverteixen el 4,7% en innovació.

 

Per a més informació:

Glòria Ayuso

Gloria.ayuso@ga-binet.com

Tel. 654609518

© 2022 amec | Gran Via de les Corts Catalanes 684, Pral. 08010 Barcelona
  • BforPlanet.jpg
  • TheGlobalCompact.jpg
  • ITMA.jpg
  • Exportarparacrecer.jpg
  • icca.jpg
  • UNE.jpg
  • SEGELL-AGENTS-VERTICAL-SENSE-DATA.png
  • Logo ACCIÓ integrat vertical CAT 004.png