Logo AMEC
Notícies
Traçant un pla per al futur
20 d'octubre de 2021

Les ciutats són la llar de la humanitat. Una declaració tan audaç probablement s'hauria contradit fa només dues dècades, però avui el món és inqüestionablement urbà. Els fets són simplement reveladors: el 55% de la població mundial viu en àrees urbanes i d'acord amb múltiples fonts s'estima que aquestes xifres seguiran creixent en els propers 15 a 30 anys.

 

En tot cas, les ciutats són epítomes de complexitat. Densament poblades, alberguen una miríada de xarxes i infraestructures en molts nivells, i són testimoni de l'incessant dinamisme de la societat. Això també els converteix en ecosistemes implacables en constant necessitat de suport. Assolir el perfecte equilibri entre la imparable urbanització del planeta i la distribució assenyada dels recursos s'ha convertit en un dels grans reptes de la nostra generació, si no el principal.

 

Les ciutats intel·ligents són una aproximació a aquesta equació. A l'inici, el terme significava coses molt diferents amb enfocaments diversos centrats en elements com la tecnologia, la sostenibilitat, l'urbanisme i l'arquitectura, i la política. Fa 10 anys, Smart City Expo World Congress va néixer com el primer esdeveniment internacional que promovia el que llavors era una idea radicalment nova: integrar tots els enfocaments existents i donar forma a un nou estàndard.

 

Des de llavors, l'esdeveniment ha estat testimoni de diferents canvis de tendències, des de ciutats hipertecnológicas fins metròpolis centrades en l'ésser humà, des d'una gestió municipal obsessionada per l'eficiència fins polítiques col·laboratives i, sobretot, en un far del que ha de venir . En aquest sentit, la pandèmia segurament ha rebaixat la urgència d'algunes millores i el ràpid desplegament de determinades tecnologies. En els propers anys, veurem un augment en l'ús de serveis públics contactless, la intel·ligència artificial (IA) irrompent profundament en el teixit de les nostres ciutats i fins i tot la congestió de trànsit frenada per nous esquemes de teletreball.

 

Exemples recents demostren com algunes solucions no només combinen de manera eficient algunes d'aquestes tecnologies, sinó que també permeten remodelar el funcionament de les ciutats i poden ajudar els ciutadans a adoptar hàbits més sostenibles. L'any passat, Transport for Greater Manchester va llançar els primers encreuaments controlats per IA on càmeres i sensors identifiquen diferents tipus d'usuaris i regulen els senyals de trànsit. El benefici immediat és la reducció de l'trànsit, però en el futur permetrà als gestors municipals prioritzar alguns modes de transport sobre altres, ajudant a remodelar el paisatge d'una ciutat fomentant maneres de viatge actius, com anar en bicicleta i caminar, reduint de pas les emissions.

 

Les ciutats no són només l'escenari de les nostres vides, també són una expressió dels seus ciutadans, qui són i qui volen ser. A l'implementar certs serveis i solucions, estem aplanant el camí per a un demà millor, traçant el pla per al futur. De l'16 a l'18 de novembre, Smart City Expo World Congress celebrarà el seu desè aniversari i ho farà enfortint el seu paper com a plataforma mundial per a l'intercanvi de coneixement. No només reunirà els principals pensadors, empreses i institucions de l'ecosistema d'innovació urbana, sinó que ampliarà la seva abast albergant dos nous esdeveniments: Tomorrow.Mobility i PUZZLE X. El primer, centrat en l'adopció de nous models de mobilitat urbana sostenible, i el segon centrat en l'ús dels anomenats materials Deep Tech per construir un futur millor i més sostenible. Junts intentarem reunir les eines que necessitem per remodelar les nostres ciutats. Perquè tots volem un futur millor per a les generacions futures i les ciutats seran el camp de batalla final. Les ciutats seran la clau i som les ciutats que fem.

 

Ugo_Valenti_1.JPG

© 2022 amec | Gran Via de les Corts Catalanes 684, Pral. 08010 Barcelona
  • BforPlanet.jpg
  • TheGlobalCompact.jpg
  • ITMA.jpg
  • Exportarparacrecer.jpg
  • icca.jpg
  • UNE.jpg
  • SEGELL-AGENTS-VERTICAL-SENSE-DATA.png
  • Logo ACCIÓ integrat vertical CAT 004.png