Logo AMEC
Notícies
Dones a el poder, també en la internacionalització de l'empresa
15 de març de 2021

Isabel-perea-marta-alarcon.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Isabel Perea i Marta Alarcón,

sòcies d'auditoria de Grant Thornton

 

En un any complicat, marcat per la Covid-19, totes les xifres en referència a el pes de la dona directiva a les organitzacions a nivell internacional han millorat, una tendència que posa sobre la taula la necessitat que aquelles empreses que aspirin a ser més internacionals hagin de preocupar-se, també, per implantar estructures de comandament equilibrades. Aquesta millora de la presència femenina en l'alta direcció es reflejaen el Informe de Grant Thornton sobre la dona directiva 2021 , que arriba a la seva 17 edició i de què som les dues ambaixadores.

 

L'entorn empresarial està experimentant canvis accelerats, molts d'ells cridats a convertir-se en permanents, principalment relacionats amb entorns de treball més flexibles i híbrids que moltes organitzacions han adoptat en l'últim any. La pandèmia de l'coronavirus ha impulsat un canvi fonamental en les pràctiques laborals de tot el món, obligant a milions de persones a adoptar un model de treball a distància i, per tant, més digital, que ha eliminat alguns obstacles tradicionals per a les carreres de les dones.

 

La nostra nova investigació mostra un augment en la proporció de dones directives a tot el món. Amb un 31% davant el 29% de 2020, superant així finalment el punt d'inflexió de l'30%. D'aquesta manera, vam concloure que nou de cada deu empreses de tot el món tenen ara a l'almenys una dona en els seus equips de direcció. Davant d'aquest context, creiem que ara s'obre una finestra d'oportunitats mitjançant la qual els líders empresarials poden escollir dues vies: accelerar el progrés dels seus negocis cap a un futur més inclusiu o triar tornar a un model anterior.

 

Les dades parlen per si sols. Encara que l'experiència de moltes dones en els seus entorns de treball durant l'any 2020 ha estat difícil, suportant les conseqüències econòmiques i socials de la pandèmia, el 2021 veurem la major proporció de dones en l'alta direcció a nivell mundial. Hem obtingut dades mai vistos en la nostra investigació i amb l'expectativa que aquesta tendència s'acceleri.

 

Pel que fa a Espanya, en canvi, l'efecte de la pandèmia ha provocat un estancament en l'avanç dels plans d'igualtat de gènere a l'empresa, obligada a la implementació de mesures d'urgència centrades en la supervivència operativa i deixant en un segon pla els esforços en matèria de diversitat. Ara, tenim un important repte d'afrontar. Després de més de cinc anys de tendència alcista, durant l'últim exercici la presència de dones en llocs directius en el nostre país s'ha mantingut estable i aconsegueix en l'actualitat el 34%. Així i tot, malgrat el lleuger aturada d'aquest any, la xifra de dones directives a l'empresa espanyola s'equipara amb la mitjana europea (34%) i se situa tres punts per sobre de la mitjana global (31%).

 

Cal destacar que els beneficis de la diversitat a nivell directiu inclouen la millora dels resultats financers, l'aprofitament de l'talent, el reflex de les perspectives de mercat i dels clients, i l'augment de la innovació. Amb aquestes premisses, creiem fermament que una major paritat en l'alta direcció ajudarà a les empreses a navegar amb èxit en aquests temps d'incertesa i en un entorn cada vegada més globalitzat. És precisament per aquest motiu que aquelles indústries que busquin obrir horitzons fora del nostre país han de prendre un compromís en pro de la diversitat per a no quedar-se enrere. Ens referim a un compromís real i que suposarà canvis a llarg termini. Les decisions que prenguem avui és probable que no tinguin un impacte notable fins d'aquí a cinc anys.

 

En un context canviant, i més amb l'últim any que hem viscut, que ha impulsat una expectativa de més representació paritària en els nivells de decisions més alts, l'èxit cap a una major diversitat eInclusión requerirà que els líders empresarials demostrin trets específics. L'adaptabilitat, la resiliència, la capacitat de col·laborar i, en particular, l'empatia, seran atributs essencials.

 

 

Isabel Perea i Marta Alarcón, sòcies d'auditoria de Grant Thornton
© 2023 amec | Gran Via de les Corts Catalanes 684, Pral. 08010 Barcelona
  • BforPlanet.jpg
  • TheGlobalCompact.jpg
  • ITMA.jpg
  • Exportarparacrecer.jpg
  • icca.jpg
  • UNE.jpg
  • SEGELL-AGENTS-VERTICAL-SENSE-DATA.png
  • Logo ACCIÓ integrat vertical CAT 004.png