Logo AMEC
Notícies
amec analitza quin serà l'escenari de futur de la nostra indústria perquè la nostra comunitat es pugui anticipar
17 de febrer de 2021

escenaris-amec.JPG En un treball imprescindible de prospectiva davant de l'actual entorn, més complex i incert que mai, amec ha analitzat els escenaris de futur plausibles per a la comunitat de les empreses industrials internacionalitzades. Aquesta anàlisi té en compte quant temps duraran les mesures de contenció i els efectes de les mesures de reactivació. amec ha enviat aquest valuós anàlisi de prospectiva a tota la seva comunitat amb la finalitat que pugui afrontar amb més informació i mitjançant una visió a curt, mitjà i llarg termini de l'escenari que afrontarem. Hem triat un marc de temps de tres anys, ja que ofereix una finestra prou àmplia perquè es produeixin canvis significatius, però prou estreta perquè les empreses puguin prendre mesures pràctiques per desenvolupar la seva resiliència organitzacional.

 

La pandèmia de la COVID-19 ha estat el factor definitori de 2020, afectant de forma dramàtica el curs de les tendències que ja venien configurant una nova etapa de la globalització -que ja avançàvem en 2019-, caracteritzada pel seu elevat nivell d'incertesa. Amb l'aprovació de les vacunes a la fi de 2020 i les imatges de les primeres persones sent vacunades, semblava que finalment havíem tancat un capítol i iniciàvem un de nou ple d'esperança. No obstant això, la realitat és tossuda, i se'ns presenta la incertesa sobre l'evolució de la tercera onada de la pandèmia a tot Europa i els problemes que s'estan presentant en el procés de vacunació, el turbulent traspàs de presidència als Estats Units, els fenòmens meteorològics extrems ...

 

En aquest context, és essencial preparar-se per nous riscos i crear estructures més resilients que ens permetin actuar amb agilitat. En l'anàlisi de l'Observatori amec vam explorar diversos escenaris sobre com la pandèmia podria accelerar o reorientar l'entorn de la comunitat d'amec durant el període 2021-2023. Si bé és possible que algunes d'aquestes tendències ja s'hagin posat en marxa, altres podrien ser iniciades per reaccions a la pandèmia.

 

El document analitza les incerteses crítiques per a la nostra comunitat d'empreses industrials internacionalitzades, que són l'efectivitat de les mesures econòmiques i la velocitat de sortida de les mesures de contenció. De la combinació de les dues incerteses crítiques i els factors que determinen les seves possibles estats extrems, s'obtenen els quatre escenaris "arquetip", patrons a partir dels quals s'ha formulat l'escenari que amec ha previst més plausible per a la indústria internacionalitzada.

 

Els escenaris "arquetip" es van presentar davant la comunitat d'amec per valorar en quin punt de l'univers de quadrants es podria ubicar l'escenari més plausible després de la crisi de la Covid-19. De el seguiment de les fonts, així com per l'opinió dels empresaris que conformen la governança de amec, estimem que la situació del nostre escenari en aquest punt respon a les característiques de les dues incerteses crítiques:

  • Efectivitat de les mesures econòmiques: mesures de reactivació, especialment NextGenerationEU, amb efectivitat i impacte moderats a les empreses i l'economia.
  • Velocitat de sortida de les mesures de contenció: punt d'inflexió de les mesures de contenció, no anterior a l'segon semestre 2021.

L'anàlisi és profund i especifica com incidirà en l'escenari contemplat elements clau com la digitalització, la competència pel talent global, la sostenibilitat, el nou ordre mundial, els canvis en els valors socials, les concentracions empresarials la reorganització de les cadenes productives globals i els canvis en el sistema econòmic.

 

amec situa l'escenari més plausible per a les empreses industrials internacionalitzades dins el quadrant corresponent i defineix de manera detallada quin és aquest escenari, per tal de que la nostra comunitat tingui aquest important element de prospectiva per actuar en consonància, anticipant-se als esdeveniments.

© 2023 amec | Gran Via de les Corts Catalanes 684, Pral. 08010 Barcelona
  • BforPlanet.jpg
  • TheGlobalCompact.jpg
  • ITMA.jpg
  • Exportarparacrecer.jpg
  • icca.jpg
  • UNE.jpg
  • SEGELL-AGENTS-VERTICAL-SENSE-DATA.png
  • Logo ACCIÓ integrat vertical CAT 004.png