Logo AMEC
Notícies
Nou acord d'inversions entre la UE i la Xina
18 de febrer de 2021

La UE signa in extremis a l'últim dia de l'any un acord d'inversió amb la Xina que portava anys negociant, i que permetrà a les empreses europees accedir a el sector manufacturer xinès.

 

Accés a el sector manufacturer xinès

Tot i el reclam de Joe Biden per adoptar una posició comuna respecte a la Xina, la UE no ha esperat per signar un acord que encara no està tancat. Un cop entri en vigor l'acord i es ratifiqui (previsiblement el 2022) Xina obrirà les portes del seu sector manufacturer a un soci comercial per primera vegada.

 

Cal recordar que més de la meitat de les inversions de la UE a la Xina es dirigeixen a les manufactures. Els compromisos de la Xina en aquest sector inclouen els automòbils, equips de transport i sanitari i productes químics, entre d'altres.

 

Desapareix el requisit de formar aliances d'empreses

Un aspecte clau és que Xina ha d'eliminar el requisit que imposava fins ara a les empreses europees de formar una aliança d'empreses amb una xinesa per entrar al seu mercat. S'aplicarà per als hospitals privats, els serveis financers, o la computació en el núvol, el que els permetrà operar de forma independent. Sectors com la mineria, energia i cultura seguiran vetats als europeus.

 

L'acord pretén igualar les condicions de les empreses d'ambdues parts. Per a això, requereix a les empreses estatals xineses no discriminar a les europees i actuar d'acord amb "consideracions comercials". Així mateix, augmenta la transparència sobre els subsidis i prohibeix l'obligació vigent als inversors europeus a transferir les seves tecnologies als seus socis xinesos.

 

Requisits mediambientals i laborals

El pacte no inclou finalment un sistema de tribunals d'inversió per a resoldre disputes com l'utilitzat normalment per la UE en els seus acords. Tots dos blocs es donen un termini de dos anys per arribar a un acord i, de moment, s'estableix sistema de panells d'arbitratge, que permetrà prendre represàlies si una part incompleix.

 

Per contra, la Xina sí que ha assumit compromisos en matèria de desenvolupament sostenible com, en particular, la implementar l'Acord de París pel Clima, no rebaixar els seus estàndards mediambientals i laborals, i avançar cap a la ratificació de les convencions de l'OIT que encara no ha subscrit.

 

Es tracta d'un acord esperat i important per als dos majors blocs comercials a nivell mundial. En 2019, la inversió estrangera directa de la UE cap a la Xina va ser de 12.000 milions de dòlars (uns 9.800 milions d'euros), mentre que la inversió xinesa a la UE va ser de 13.000 milions de dòlars (10.600 milions d'euros), segons dades de la Comissió Europea.

 


 

Gerard Vallès

Observatori amec

gvalles@amec.es

 

© 2023 amec | Gran Via de les Corts Catalanes 684, Pral. 08010 Barcelona
  • BforPlanet.jpg
  • TheGlobalCompact.jpg
  • ITMA.jpg
  • Exportarparacrecer.jpg
  • icca.jpg
  • UNE.jpg
  • SEGELL-AGENTS-VERTICAL-SENSE-DATA.png
  • Logo ACCIÓ integrat vertical CAT 004.png