Logo AMEC
Notícies
Habilitats per a una nova generació de treballadors industrials
12 de desembre de 2020

La bretxa entre l'oferta i la demanda de coneixements tècnics i habilitats està frenant la capacitat de les empreses per a desenvolupar la indústria 4.0

 

Els membres de la Federació Internacional de Robòtica (IFR), així com molts dels seus clients, han detectat una bretxa creixent entre les habilitats que busquen els fabricants i les que estan disponibles al mercat. En resposta a aquesta preocupació, l'IFR ha publicat un document de posicionament en el qual s'analitza com evolucionaran quatre rols tradicionals en la fabricació durant els propers anys i es proporciona un full de ruta.

 

Apogeu de la robòtica

L'adopció de robots industrials no només ha augmentat en els últims anys en intensitat, sinó que també s'ha diversificat sectorialment, impulsada principalment per dues tendències. D'una banda, la caiguda del preu, a causa de preus més baixos dels components i la facilitat d'instal·lació i programació. De l'altra, el desenvolupament en tres àrees tecnològiques destacades: adherència, visió i mobilitat.

 

En conjunt, aquests avenços estan ampliant la gamma de tasques que els robots poden realitzar, el que permet als fabricants respondre de manera rendible a la demanda de sèries de producció més petites i adaptar la producció ràpidament a la demanda canviant dels clients.

 

Les noves habilitats

Com a conseqüència de l'apogeu en l'adopció de l'automatització, les habilitats que els fabricants necessiten en tots els nivells de la força laboral estan canviant ràpidament:

 • Canvi de l'especialització i l'execució de tasques a la gestió d'una varietat de tasques i processos.
 • Ús de la informació recopilada per les màquines per anticipar, identificar i resoldre problemes, desenvolupar nous processos i optimitzar les línies de producció existents.
 • Programació de robots a través d'interfícies.
 • Treball amb especialistes en tecnologies particulars, des de sistemes de visió fins a intel·ligència artificial.

Molts membres de l'IFR prediuen jerarquies organitzatives més planes i inclusives. Aquests rols passaran a gestionar tasques i processos automatitzats amb més freqüència dins d'equips d'experts amb diferents habilitats, durant períodes curts i col·laborant de forma remota. Com a resultat, les «habilitats toves», com el pensament crític, la comunicació, la resolució de problemes i el pensament creatiu, seran cada vegada més importants.

 

Operaris

Dels quatre perfils, el paper de l'operari de producció és el que més canviarà en els propers 10 anys, segons els membres de l'IFR. Això és així, en gran mesura, pel fet que els robots són cada vegada més senzills, el que fa possible que els operaris mateixos programin ràpidament tasques simples amb unes quantes hores de capacitació.

 

Tècnics

A més d'ampliar la seva gamma d'habilitats tècniques, els tècnics estan adquirint cada vegada més habilitats en tecnologia de la informació per interpretar representacions digitals de màquines físiques i bases de dades. Cada vegada més màquines estan connectades digitalment, transmetent dades sobre el seu estat per detectar signes de desgast i anomalies. Els tècnics poden monitorar aquestes dades a través d'una interfície en la qual apareixen missatges d'error i tenen accés a una base de dades amb propostes de solucions.

 

Enginyers

La digitalització està deixant empremta en el paper de l'enginyer, en particular a la fase de disseny i desenvolupament. Els enginyers ja poden construir models que generen automàticament llistes de peces necessàries i simulacions en bessons digitals que permeten modelar l'impacte de la màquina en l'entorn de producció existent. A més de les habilitats tradicionals en enginyeria mecànica, això requerirà experiència en electrònica i programari.

 

Gerents de producció

En el futur, és possible que vegem l'aparició de sales de control de producció amb pantalles de monitoratge. Els gerents de producció estan obligats cada vegada més a supervisar una gamma més àmplia de màquines i processos, adquirint d'aquesta manera habilitats tecnològiques més àmplies en sistemes relacionats, com la planificació de recursos empresarials (ERP).

 

La bretxa d'habilitats

A mesura que l'automatització avançada es generalitza a les grans empreses i que les pimes recorren a l'automatització, els fabricants tenen més dificultats per trobar les habilitats necessàries. A més, a mesura que es jubili la generació «baby boomer», hi haurà una gran escassetat d'habilitats de fabricació clàssiques, com soldadors, operadors de màquines i treballadors de muntatge.

 

Aquesta situació empitjorarà llevat que es faci més per proporcionar i promoure carreres atractives en la indústria manufacturera per als joves i es garanteixi la capacitació contínua per als empleats existents. Molts centres educatius han reconegut la necessitat d'establir vincles estrets amb els fabricants. Diversos països han adoptat sistemes de formació dual i contínua. Per la seva banda, els fabricants han de fer un esforç més gran per millorar les habilitats de la seva força de treball actual.

 

Una de les principals conclusions del document de l'IFR és que els perfils laborals se centren cada vegada més en la necessitat de flexibilitat, voluntat per adquirir noves habilitats i per treballar en equip. Serà cada vegada més important contractar partint d'aquests trets en lloc d'una experiència tècnica específica. Això també obre les portes a aquells empleats existents amb aquests atributs que estan interessats en evolucionar cap a un nou rol.

 


 

Susana Gonzalez Ruiz

Observatori amec

sgonzalez@amec.es

 

Notícies relacionades

© 2023 amec | Gran Via de les Corts Catalanes 684, Pral. 08010 Barcelona
 • BforPlanet.jpg
 • TheGlobalCompact.jpg
 • ITMA.jpg
 • Exportarparacrecer.jpg
 • icca.jpg
 • UNE.jpg
 • SEGELL-AGENTS-VERTICAL-SENSE-DATA.png
 • Logo ACCIÓ integrat vertical CAT 004.png