Logo AMEC
Notícies
Llums i ombres en la recuperació de l'activitat mundial
7 de novembre de 2020

Els resultats del PMI d'octubre mostren un escenari de creixement de l'activitat inestable a curt termini enfront d'un augment de l'optimisme a llarg termini.

 

Recuperació de l'activitat, però modesta

El PMI, elaborat per IHS Markit, indica una expansió de l'activitat mundial durant quatre mesos consecutius, recuperant la producció perduda durant els bloquejos de principis d'any. No obstant això, la recuperació continua sent només modesta, el que suggereix que només una part de la producció perduda per la pandèmia s'ha recuperat fins ara.

 

Els resultats també evidencien que la producció de béns de consum creix a una taxa marcadament inferior a l'observada en béns de capital i béns intermedis.

 

El creixement de les noves comandes d'exportació es va moderar lleugerament a l'octubre, el que indica una desacceleració del ritme de recuperació del comerç mundial. Aquesta moderació es vincula al repunt dels bloquejos del segon trimestre.

 

Les segones onades frenen el creixement a l'eurozona

Mentre que el creixement es va accelerar als EUA, la Xina, l'Índia i el Brasil, el creixement empresarial a l'eurozona es va estancar a causa de l'augment de les taxes d'infecció i la renovació de les mesures de bloqueig.

 

La recuperació de l'eurozona es va estancar després de tres mesos de creixement, on les creixents mesures de contenció del virus van derivar en una major taxa de pèrdua de producció del sector de serveis, exercint de contrapès en l'acceleració del creixement de la producció manufacturera, impulsada particularment pel sector industrial a Alemanya.

 

Optimisme a llarg termini…

IHS Markit estima que el grau global de contenció hauria de disminuir a mesura que ens apropem a l'any 2021, fet que ajudaria a mantenir la recuperació general. Aquesta perspectiva es reflecteix en les respostes de les empreses, que s'han tornat més optimistes envers el proper any.

 

Les expectatives de producció de les empreses pels propers 12 mesos van augmentar dràsticament a l'octubre, vinculades a les esperances de que aparegui una vacuna o un tractament per a la COVID-19, així com la possibilitat d'un major estímul per part dels governs per donar suport a les economies.

 

…però contenció a curt termini

No obstant això, les empreses es mantenen cauteloses pel que fa a la contractació, enmig de preocupacions sobre l'impacte de les segones onades de la COVID-19. Si bé les empreses segueixen sent optimistes a llarg termini, també estan prenent precaucions per evitar expandir la capacitat en cas d'un retrocés en els propers mesos.

 

Les projeccions fins a juny de 2021 reflecteixen un escenari molt plausible de segones onades, en el qual les mesures de protecció contra el virus romandran durant més temps del que s'havia previst. Així, el panorama per als propers tres a sis mesos és més preocupant.

 

Un indicador clar de les expectatives menys optimistes a curt termini és la reticència de les empreses a contractar personal addicional, especialment tenint en compte l'augment en l'acumulació de treballs pendents en els últims mesos. Això apunta a una contenció en els costos de personal enfront de la perspectiva de demanda a curt termini incerta.

 


 

Susana Gonzalez Ruiz

Observatori amec

sgonzalez@amec.es

 

© 2023 amec | Gran Via de les Corts Catalanes 684, Pral. 08010 Barcelona
  • BforPlanet.jpg
  • TheGlobalCompact.jpg
  • ITMA.jpg
  • Exportarparacrecer.jpg
  • icca.jpg
  • UNE.jpg
  • SEGELL-AGENTS-VERTICAL-SENSE-DATA.png
  • Logo ACCIÓ integrat vertical CAT 004.png