Logo AMEC
Notícies
Trump, Biden i la política industrial
27 d'octubre de 2020

En un moment en què Demòcrates i Republicans discrepen en gairebé tot, hi ha un tema en què tots dos coincideixen: s'ha de reforçar la política industrial i la innovació dels Estats Units. Tant Trump com Biden coincideixen en la necessitat d'una política industrial sòlida per construir una infraestructura econòmica més resistent, crear bons llocs de treball als Estats Units i fer la transició a un sistema de producció més sostenible.

 

Joe Biden promet mobilitzar el talent i la innovació, així com aplicar tot el poder de govern federal per reforçar la força industrial i tecnològica nord-americana i garantir que el futur sigui "Made in all of America", per a tots els treballadors en tot Estats Units. Biden ha presentat un pla amb 300 milions de dòlars en fons per a R + D durant quatre anys, més de 400 mil milions de dòlars en compres governamentals a empreses d'Estats Units que ajudaran a impulsar el finançament en àrees tecnològiques claus, així com un pla per promoure infraestructura i l'energia neta.

 

A més, Biden va presentar al juliol una estratègia econòmica per "reconstruir la capacitat de fabricació nacional", restaurant les cadenes de subministrament locals que van des de semiconductors a productes farmacèutics. Al setembre, va afegir una penalització fiscal a el pla, dirigida a les empreses que traslladin llocs de treball a altres països, juntament amb un crèdit fiscal per a les empreses que els portin als Estats Units.

 

El president Trump ha ofert poc pel que fa a una agenda per a un segon mandat. La seva web de campanya no disposa d'una secció dedicada a polítiques, sinó que ofereix una llista de "Promeses complertes", encapçalada per una secció sobre "Economia i llocs de treball" que afirma que "el president Trump va impulsar l'economia dels Estats Units a un creixement rècord "i després destaca la reforma fiscal de 2017, que manifesta que pretén continuar: baixar impostos als negocis i individus mentre augmenta el dèficit pressupostari.

 

Entre els temes que ha anat proposant durant la seva campanya estan els de crear 10 milions de nous treballs en 10 mesos o crear 1 milió de noves petites empreses per al que proposa reduir els impostos per augmentar el salari net i mantenir els treballs en Estats Units; promulgar acords de comerç just que protegeixin les ocupacions nord-americans; crèdits fiscals a les empreses que fabriquin "Made in America" i continuar amb l'agenda desregulatoria per a la independència energètica. També es preveu que continuï delegant la responsabilitat de la innovació a les agències federals, impulsant iniciatives específiques com la Intel·ligència Artificial i els instituts de ciència quàntica a través d'incrementar línies de finançament.

 

Aquestes coincidències mostren que no importa qui guanyi al novembre, ja que la política econòmica durant els propers anys tindrà com a objectiu protegir l'ocupació nord-americana de la subcontractació impulsada per empreses que busquen menors costos laborals, així com recuperar la fabricació d'indústries que Estats Units havia donat per perdudes. Els dos candidats promouen la inversió en la fabricació nacional i en les cadenes de subministrament, però discrepen en les formes i en com manejar les relacions comercials globals.

 

S'espera que si Biden guanya es donarà suport en subsidis a canvi de regulacions més estrictes i impostos més alts; mentre que Trump, preferirà que sigui el sector privat qui prengui la iniciativa.

 

Els dos coincideixen que Estats Units no pot dependre de la Xina i que s'han de buscar altres països per subministrar. S'espera que si Trump guanya continuarà amb tractes unilaterals amb alguns països com Europa o el Brasil. I si guanya Biden, aquest seguirà oposant-se a la Xina, encara que probablement normalitzarà les relacions amb l'OMC i buscarà coalicions més àmplies per fer-ho.

Marta Andreu. Delegada d'amec als EUA

Notícies relacionades

© 2023 amec | Gran Via de les Corts Catalanes 684, Pral. 08010 Barcelona
  • BforPlanet.jpg
  • TheGlobalCompact.jpg
  • ITMA.jpg
  • Exportarparacrecer.jpg
  • icca.jpg
  • UNE.jpg
  • SEGELL-AGENTS-VERTICAL-SENSE-DATA.png
  • Logo ACCIÓ integrat vertical CAT 004.png