Logo AMEC
Articles d'experts
Augmenta la necessitat de protecció de el personal desplaçat en el futur reinici dels viatges
22 de març de 2021

Oscar Rodríguez. grup PACC

 

 

 

 

 

 

 

Óscar Rodríguez

Transcorregut ja un any, immersos en la pandèmia de la Covid 19, amb certs indicis de solució a la dura situació socioeconòmica en què ens trobem sumits, les organitzacions empresarials, cadascuna des de la seva perspectiva individual i sectorial, i especialment les exportadores, comencen a plantejar-se com afrontar, en el curt i mig termini, les sinergies comercials que han quedat adormides forçosament durant aquest període de confinament total o parcial. Es percep l'ànim de recuperar el temps perdut i la necessitat de restablir les relacions comercials i la confiança entre clients i proveïdors.

 

Temporalment, durant aquest temps, i per motius operatius de les organitzacions, s'han mantingut els desplaçaments imprescindibles, amb les innombrables dificultats i perills que això ha comportat. No obstant això, es preveu que el volum de desplaçaments creixerà exponencialment precisament pel fet de restablir, al més aviat possible, aquesta confiança entre els diferents actors de la relació comercial. Per tant, els riscos inherents a aquests desplaçaments es multiplicaran exponencialment pel simple fet de l'augment de la mobilitat empresarial. A més, la situació pandèmica mundial comporta l'augment d'altres variables de risc que acompanyen el propi de l'augment de la mobilitat.

 

Entre ells cal destacar el de l'augment de la delinqüència, motivada per la crisi econòmica que afecta a nivell mundial, i especialment en els països en desenvolupament o emergents, en què la bretxa social s'aprofundirà amb rapidesa. Tot això no només reforçarà la delinqüència estructural existent, sinó que provocarà l'augment de l'anomenada "delinqüència circumstancial", entenent aquesta com la necessitat peremptòria de supervivència d'aquelles capes socials que a causa de la crisi econòmica s'han vist abocades a la pobresa, sent el col·lectiu de viatgers de negocis un objectiu prioritari.

 

A més, aquesta "delinqüència circumstancial", que pot manifestar-se en forma de segrestos exprés, segrestos consumats, amenaces, etc., és susceptible d'anar acompanyada de la pròpia inexperiència de l'delinqüent circumstancial, que per si mateixa pot provocar situacions d'extrem perill, violentes i incoherents. Aquestes situacions posen en perill la integritat de les persones objecte de l'atac i la responsabilitat penal i civil de les empreses i els seus directius per trobar aquestes persones sota la dependència de les seves organitzacions durant el viatge de negocis.

 

Així mateix, trobem situacions en què els treballadors desplaçats per viatges de negoci han de mantenir períodes de quarantena en els hotels de les ciutats de destinació, i davant la incomunicació que això suposa, es veuen exposats a estratègies en què supòsits treballadors de el servei de l'hotel aconsegueixen informació de l'viatger i l'empresa a la qual pertanyen, amb la connivència de la direcció de l'hotel i fins i tot dels cossos de seguretat locals, per a posteriorment utilitzar-los per coaccionar la família i / o empresa simulant un "segrest virtual". Aquestes noves formes de delinqüència se sumen a la que ja existien abans de la pandèmia.

 

També, la generalització de la crisi econòmica, pot comportar moviments socials violents en aquests països, de manera que, tampoc hauríem d'oblidar als equips humans locals que treballen sota la nostra dependència, bé sigui com a expatriats, bé sigui com a treballadors locals, ja que tots ells conformen l'àmbit operacional de l'organització com a grup empresarial.

 

Així doncs, s'han d'extremar en mesura les polítiques de seguretat, donades les responsabilitats socials, civils i penals que assumeixen les organitzacions, informant adequadament al viatger de el risc país a el qual se li desplaça, proporcionant-li la informació necessària preventiva de l'tipus de país i la seva casuística delinqüencial, entre altres, amb les indicacions adequades respecte de com procedir en cas d'amenaça o intent de segrest, etc. Tot això acompanyat d'eines de suport in situ, com plataformes "hot line" de gestió de crisi com les que proporcionen les assegurances de K & R (kidnap & ransom), ja que no oblidem que la gestió correcta de la crisi, en el seu inici, pot evitar mals grans, tenint en compte que aquesta delinqüència estructural o circumstancial és una delinqüència organitzada i implantada fins i tot en les estructures administratives locals i nacionals. Aquest fet agreuja el risc, i només una gestió externa de la crisi pot proposar solucions eficients i mitigar els riscos que se'n derivin.

 

L'extensió del control de la seguretat als equips expatriats o locals correspon a la direcció general de la matriu com a màxim responsable de el grup empresarial, i per això proporcionar a aquests equips de les mesures de seguretat necessàries i informar de les polítiques de seguretat i eines per al seu compliment i la mitigació dels perills inherents a el risc país (delinqüència, inestabilitat política, sanitària, etc.) és competència de la direcció general de les empreses.

Òscar Rodríguez. Gestió del risc de Grupo PACC

Galeria d'imatges

 • RiskMap-2021-MAP-REGIONS-ASIA
 • RiskMap-2021-A3-KIDNAP-v2
 • RiskMap2021A3MARITIMEv2
 • RiskMap-2021-MAP-REGIONS-EUROPE-A3
 • RiskMap-2021-MAP-REGIONS-MENA-A3
 • RiskMap-2021-MAP-REGIONS-AFRICA-A3
 • RiskMap-2021-MAP-REGIONS-AMERICAS-A3
© 2022 amec | Gran Via de les Corts Catalanes 684, Pral. 08010 Barcelona
 • BforPlanet.jpg
 • TheGlobalCompact.jpg
 • ITMA.jpg
 • Exportarparacrecer.jpg
 • icca.jpg
 • UNE.jpg
 • SEGELL-AGENTS-VERTICAL-SENSE-DATA.png
 • Logo ACCIÓ integrat vertical CAT 004.png