Logo AMEC
Articles d'experts
Les empreses industrials reclamen el seu lloc
25 de gener de 2021

Les empreses han tancat 2020 amb caigudes menors a les previstes a les que s'havien temut en el primer quadrimestre, després de comprovar els efectes de el tancament de l'activitat i la paralització de l'activitat internacional. Els mesos d'estiu, i gràcies a un gran esforç, han pogut recuperar una part de el terreny perdut, si bé el tancament de 2020 ha tornat a ser complicat.

 

La incertesa envolta aquest any que ara comencem. No coneixem el temps que seguirà colpejant la pandèmia. Les empreses veuen amb preocupació la pujada de preu de les matèries primeres provinents de el sud-est asiàtic, i sobretot les de la Xina, el que en conseqüència provoca un augment dels preus dels productes finals. Alhora es mostren molt preocupades pel funcionament de les cadenes de subministrament i les noves barreres a el comerç, que han fet que es dupliquin els costos logístics i que estan provocant trencaments d'estoc cada vegada amb més freqüència.

 

Entre tantes dificultats, les empreses industrials han reaccionat de forma admirable, accelerant els processos de digitalització per poder seguir operant i arribar a on es troben els seus clients, han innovat amb nous productes i han vist com la diversificació de nous sectors serà un dels factors clau per al seu creixement.

 

Certament, l'anul·lació de fires i els problemes de mobilitat han estat un obstacle important per al desenvolupament de les empreses internacionalitzades. amec ha posat a la seva disposició noves eines de promoció internacional, que han estat molt útils, si bé tenir presència en els mercats clau a través de filials s'ha mostrat essencial per solucionar molts dels problemes. La pròpia Xarxa Internacional d'amec, en alguns casos, ha suplert la seva presència allà on no han arribat les empreses.

 

Malgrat que les empreses han pogut mantenir contactes a través de reunions i presentacions en línia, la veritat és que el 2020 s'ha evidenciat la importància vital de les fires, aglutinadores de l'oferta i la demanda i l'espai on realment es pren el pols a la indústria i les noves tendències.

 

Però l'any que ara comencem es presenta a més com un moment clau en el qual cal no perdre l'oportunitat de fer les coses bé. La nostra indústria és garant d'una economia sòlida i diversificada que ens ha tirat endavant en els moments difícils. La indústria es mostra més resilient en les crisis, i ja va funcionar com el nostre motor econòmic en la de 2008, gràcies a el mercat exterior, i hauria de tornar a ser-ho ara. Però per poder comptar amb ella i perquè ens permeti seguir oferint una base sòlida a la nostra economia, hem de cuidar-la. La nostra indústria ha de ser moderna i avançada o no serà.

 

No obstant això, la falta de més contundència i dotació a la indústria ha estat una clara pèrdua de competitivitat que té el seu origen i el seu reflex en un augment considerable de la bretxa en la intensitat innovadora del nostre país respecte a la mitjana europea, però el que és més preocupant, d'un augment extraordinari de la bretxa respecte als líders industrials europeus amb els quals ens volem comparar i amb els quals competim.

 

És per això que les empreses estan esperant amb més ganes que mai a què es reprenguin les principals cites internacionals per poder seguir funcionant amb major normalitat.

Per tot això, cal apostar de manera decisiva per la indústria, i veiem com cal revaloritzar clarament davant de les administracions públiques perquè pugui exercir el seu paper de dinamitzador de l'economia. Des amec hem llançat i impulsem el moviment Positive Industry, que el 2021 està sumant grans suports i que ajuda a visualitzar el gran paper que desenvolupa la nostra indústria i comunitat tant a nivell local com internacional.

 

Les empreses fins i tot estan mostrant dubtes sobre l'aplicació dels fons de recuperació Next GenerationUE. Des de la Unió Europea s'ha parlat clar: han de dirigir cap a l'impuls de la indústria, a projectes de R + D i la sostenibilitat. Veiem així com ens trobem davant d'una gran oportunitat, la d'aplicar les Claus per al canvi de model productiu que presentem a les administracions per ajudar a impulsar la competitivitat de la nostra indústria.

 

A amec, convençuts de la potència de la nostra indústria, aquest 2021 posem en marxa la nova Estratègia Transformadora, Positiva i Sostenible, focalitzada en la nova competitivitat de l'món post covid i les grans oportunitats de la col·laboració industrial a nivell internacional. Treballem per preparar a la nostra comunitat per als reptes de la nova competitivitat amb programes de formació en digitalització, innovació i indústria 4.0, sostenibilitat i accés a el millor talent. Tot això potenciant a l'màxim la col·laboració entre les nostres empreses industrials: juntes, unint coneixement i experiència, han demostrat sempre que arriben molt més lluny.

 

Article publicat el 2021.01.24 a Revista Alimentària

 

Joan Tristany. Director general d'amec
© 2023 amec | Gran Via de les Corts Catalanes 684, Pral. 08010 Barcelona
  • BforPlanet.jpg
  • TheGlobalCompact.jpg
  • ITMA.jpg
  • Exportarparacrecer.jpg
  • icca.jpg
  • UNE.jpg
  • SEGELL-AGENTS-VERTICAL-SENSE-DATA.png
  • Logo ACCIÓ integrat vertical CAT 004.png