Logo AMEC
Articles d'experts
El paper de les startups industrials en el procés de reindustralización de la nostra economia
22 de setembre de 2020

En un moment clau en el qual hem de fer front a una pandèmia ia la crisi que esdevé d'ella, el país ha de preguntar-se quin volem que sigui el paper de la indústria com a factor clau per a aquesta sortida i com a garant d'una economia sòlida i diversificada.

 

Veiem, com a entitat que aplega les empreses industrials internacionalitzades, com les startups industrials que neixen i es desenvolupen gràcies a actors com IQS Tech Factory són importants per assegurar en el futur més pròxim la innovació que la nostra economia requereix.

 

amec va presentar el passat mes de maig als responsables d'Indústria de el Govern central, les administracions autonòmiques i europees el document Claus per al canvi de model productiu , en què defineix les accions necessàries i urgents per assegurar a la indústria el paper que mereix.

 

Tal com indica el document, després de la crisi de 2008 es va convenir la necessitat d'un canvi de model industrial que garantís la generació de riquesa, l'ocupació estable i de qualitat, i una capacitat de resiliència i recuperació en situacions de crisi. No obstant això, avui estem lluny dels objectius europeus de pes de la indústria en el PIB, i amb una clara pèrdua de competitivitat que té el seu origen i el seu reflex en un augment considerable de la bretxa en la intensitat innovadora del nostre país respecte a la mitjana europea, però el que és més preocupant, d'un augment extraordinari de la bretxa respecte als líders industrials europeus amb els quals ens volem comparar i amb els quals competim.

 

L'índex de Solidesa de la Internacionalització de l'Economia, que donem a conèixer el 22 de setembre, mostra com els indicadors de l'ISI referents a Intensitat Tecnològica i Inversió Pública en internacionalització segueixen sota mínims malgrat el clam unànime sobre la necessitat d'una major aposta per la tecnologia i la innovació en la indústria. Tal com ha explicat el nostre director general, Joan Tristany, amec reitera que s'han de posar tots els esforços en innovació i internacionalització a les empreses, ja que la indústria i el mercat exterior són locomotores i poden contribuir de forma determinants en la recuperació de l'PIB. Per a això comptem amb el paper fonamental que poden exercir les noves startups industrials.

 

És urgent i necessari posar l'accelerador i apostar per la tecnologia i innovació. És per això que actors com IQS Tech Factory, la principal acceleradora de startups industrials a Espanya, juguen un paper molt rellevant en la creació d'innovació industrial. Es tracta de noves empreses que aporten valor, poden créixer i ser motor de la indústria.

 

En aquest sentit, veiem que connectar les startups amb les empreses industrials internacionalitzades permet compartir coneixements: mentre les empreses d'amec poden transferir coneixement sobre el desenvolupament a nous mercats en menor temps i riscos, les startups industrials insuflen la seva potent aire d'innovació. A el mateix temps, també afronten juntes reptes i solucions comunes, com ho és l'accés al finançament, que amec treballa des de fa temps amb les diferents administracions competents.

Alejandro Gallego. Director d'amec indústria
© 2023 amec | Gran Via de les Corts Catalanes 684, Pral. 08010 Barcelona
  • BforPlanet.jpg
  • TheGlobalCompact.jpg
  • ITMA.jpg
  • Exportarparacrecer.jpg
  • icca.jpg
  • UNE.jpg
  • SEGELL-AGENTS-VERTICAL-SENSE-DATA.png
  • Logo ACCIÓ integrat vertical CAT 004.png