Logo AMEC
Actualitat
amec impulsa la declaració SOM INDÚSTRIA que emplaça el nou Govern a Catalunya a un nou Pacte Nacional per a la Indústria
26 de maig de 2021

diego-indústria-2.jpg amec impulsa des de la comissió del Metall de PIMEC, la vicepresidència de la qual ocupa el sotsdirector d'amec Diego Guri, la campanya SOM INDÚSTRIA, que l'organització empresarial ha presentat avui. Aquesta iniciativa parteix de la constatació d'una pèrdua de teixit industrial en els últims anys, motiu pel qual és necessari posar en valor el teixit productiu i oferir-nos al nou Govern de Catalunya per al desenvolupament urgent d'un Pacte Nacional per a la Indústria. Durant l'acte, encapçalat pel president de PIMEC, Antoni Cañete, i la presidenta de Pimec Metall, Concha Fuentes, el sotsdirector d'amec Diego Guri, ha esbossat algunes de les propostes al nou Govern en matèria de política industrial. Aquesta iniciativa va en línia amb el moviment Positive Industry que impulsa amec, per tal de posar a la indústria en el centre, en favor d'una economia sòlida i diversificada i d'un major progrés social.

 

El president de PIMEC, Antoni Cañete, ha anunciat en el decurs d’una roda de premsa que PIMEC “posa en marxa la campanya SOM INDÚSTRIA que té per objectiu la sensibilització de la importància de la indústria a Catalunya i la necessitat de promoure polítiques efectives per recuperar el seu pes a la nostra economia”, després del risc que suposa pel nostre país la pèrdua sostinguda els darrers anys en teixit industrial. També ha esbossat les propostes per al nou Govern de la Generalitat de Catalunya, que van des de “la governança efectiva de la política industrial, a l’impuls de propostes tractores, transformadores i tranversals amb dotació econòmica ambiciosa, i també, a un nou Pacte Nacional per la Indústria”. En una roda de premsa virtual, Cañete ha posat de manifest les peculiaritats de la indústria catalana, tot destacant que “aplega diversos sectors com l’automoció, l’agroalimentació, la salut, els béns d’equips, la química o els serveis a la indústria”, entre d’altres, i ha insistit en la necessitat d’aprofitar els fons Next Generation EU per assolir els reptes pendents. “Catalunya ha d’aprofitar aquesta oportunitat, tot posant en valor la diversitat per transformar el sector en un veritable ecosistema innovador i de futur”, ha declarat.

 

En la seva intervenció, la presidenta de PIMEC Metall, Concha Fuentes, ha destacat la importància de la indústria per a l’economia del país, ja que “el 2020 comptava amb 36.195 empreses, un 99,3% de les quals son pimes, amb exportacions per un valor de 66.290,2 milions d’euros i importacions per un total de 76.144,1 milions d’euros, tot ocupant 587.500 persones”. “Des de PIMEC hem impulsat la campanya ‘Som indústria’ i organitzarem una cimera sobre el sector, per tal d’enfortir el debat i l’acció sobre la indústria del futur que volem, ha afegit abans d'aprofitat l’ocasió per parlar de la nova etapa de la sectorial, amb un total de 17 membres representatius de totes les branques del sector, la qual ha presentat el seu pla estratègic “per representar de manera ferma i activa el metall i la indústria i assolir els reptes i oportunitats que se’ns presentaran”. 

 

A continuació, el vicepresident de PIMEC Metall i subdirector d'amec, Diego Guri, ha lamentat que existeixen problemes estructurals que cal resoldre amb urgència per tal de millorar la competitivitat de les pimes industrials de Catalunya,  l’escassa priorització que ha tingut l’àmbit industrial en el conjunt de les administracions públiques, la deslocalització o el poc atractiu laboral i social que té el sector. En aquest sentit, ha proposat adaptar l’oferta formativa a la demanda del sector industrial, invertir en R+D+I, i fer una aposta ferma per la logística, la transformació del sistema energètic i per les infraestructures.

 

Evolució de la indústria en els darrers anys i efectes de la Covid-19

Per la seva banda, Àngel Hermosilla, director de l’Àrea d’Economia i Empresa, ha constatat que, segons dades del 2020, la indústria suposa un 19,8% del VAB i un 17,6% de l’ocupació a Catalunya. També ha parlat del pes del sector català sobre la indústria espanyola: “Representa un 18,5% de les empreses, un 21,8% de l’ocupació, un 22,4% de la xifra de negoci, un 24,6% del VAB, un 24,5% de les exportacions i un 27,7% de les importacions”. Així mateix, ha parlat de l’evolució de la indústria, tot destacant que del 2001 al 2021 s’han perdut 18.937 empreses del sector, s’ha produït un descens de l’ocupació en 241.500 persones, i s’ha reduït el VAB en 7,1 punts percentuals. Finalment, ha fet una exposició dels efectes de la pandèmia sobre el sector. L’any 2020 la producció industrial va patir una davallada a Catalunya del 9,3%, segons la variació interanual de l’IPI.

Notícies relacionades

Galeria d'imatges

 • diego-industria-2
 • diego-industria
 • diego-industria-3
© 2023 amec | Gran Via de les Corts Catalanes 684, Pral. 08010 Barcelona
 • BforPlanet.jpg
 • TheGlobalCompact.jpg
 • ITMA.jpg
 • Exportarparacrecer.jpg
 • icca.jpg
 • UNE.jpg
 • SEGELL-AGENTS-VERTICAL-SENSE-DATA.png
 • Logo ACCIÓ integrat vertical CAT 004.png