CBAM - Mecanisme d'Ajust en Frontera de Carboni

CBAM - Mecanisme d'Ajust en Frontera de Carboni

El compromís adquirit per la Unió Europea en el 2020 de reduir les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle ha provocat que, des de llavors, s’hagin establert nombroses noves normatives d’àmbit europeu, algunes en forma de Reglament i altres de Directives comunitàries, amb l’objectiu de preservar el medi ambient, ser més sostenibles i respectar els drets humans.

Compromisos i objectius que estan tenint i tindran un gran impacte en el comerç exterior, no sols per l’augment dels tràmits i noves exigències documentals que cada vegada més els operadors tenen i hauran de complir per a poder importar mercaderies dins de la Unió Europea, sinó també per la creació de nous impostos mediambientals.

Comportant sense lloc a dubte major complexitat en els tràmits d’importació i exportació i un encariment significatiu dels productes en els mercats europeus, la qual cosa requerirà de la intervenció de professionals experts en duanes i comerç exterior que ajudin i assessorin les empreses a fer les coses bé, i als operadors a adaptar-se i preparés.

El 16 de maig del 2023 es va publicar el Reglament UE 2023/956 de 10 de maig del 2023 pel qual s’estableix un mecanisme d’ajust en frontera per carboni (les seves sigles en anglès CBAM), l’entrada en aplicació del qual total és l’1 de gener del 2026, encara que des de l’1 d’octubre d’enguany ha entrat en vigor de manera transitòria quant a la presentació d’informes trimestrals.

El seu objectiu és establir un cost just per a les emissions de carboni produïdes a l’estranger durant la fabricació de productes d’alt consum de carboni importats a la Unió Europea (UE). I d’aquesta manera fomentar una producció industrial més neta en països no pertanyents a la UE, així com evitar la fugida de carboni; això és que les empreses traslladin la producció a territoris amb regles menys oneroses que les aplicables a la UE i d’aquesta manera evitin haver de pagar els costos associats a les emissions de CO₂.

Per a explicar com funciona aquest mecanisme, en amec vamos a organitzar una Masterclass.

Més informació:

Masterclass online

Dia: 18 de gener

Horari: De 9:300 a 11.30

Contacte: Raquel Pous – rpous@amec.es

Preu: Les empreses membres d’amec disposen d’un 40% de descompte en el preu i un 20% de descompte per a les empreses membres de l’AER.

Membres d’amec: 55Euros + IVA

Membres de l’AER: 70Euros + IVA

No membres: 90Euros + IVA

Inscriu-te a la Masterclass: CBAM - Mecanisme d'Ajust en Frontera de Carboni

Aquest lloc està protegit amb reCAPTCHA i s'apliquen les Condicions y el servei de privadesa de Google.

* Camps obligatoris
This site is registered on wpml.org as a development site.